Seo Uyumlu Kodlama Nasıl Yapılır?

Uzun zamandır fırsat bulamadığım için makale yazmıyordum. Bugun fırsat bularak sizlere seo uyumlu kodlama yani seo uyumlu website kodlamasını  okuduğum bir site içi seo kitabından alıntılar yaparak anlatmaya çalışacağım.

KODSAL SEO:

Bir web sitesinin sağlığını ve genel hızını etkileyen bu kuralda sorgu sayılarının az kullanılması, nesil kodlar, meta etiketleri, doğru kod kullanımı, gereksiz kodlar, ziyaretçiyi etkileyen kodlar gibi birçok sınıfı etkilemektedir.

Kod yapılarıyla ilgili SEO konuları Google’a yanlış bilgi vermekten tutun da sitenin sorgu süresinin uzamasına kadar büyük kayıplar yaşatmaktadır.

Site içi kodsal SEO’da sıkça yapılan hatalar içerisinde birçok unsur bulunmaktadır. Unsurlara maddeler halinde girecek olursak;

– HTML versiyonu: Son güncelleme ile HTML versiyonu HTML5 olarak güncellenmiştir. Daha eski olan web versiyonları (XHTML 1.0 – XHTML 4.0 gibi.) yerine son teknolojiyi kullanmak avantaj olacaktır.

Ör:- < meta charset=”UTF-8″ >

HTML karakter kodlaması: Burada ASP.NET yazılımlar haricinde sistem genelinin UTF- 8 olarak kodlanması Türkçe karakterlerin özel bir kod dili yerine direkt kullanılmasını sağlayacaktır. (Ç yerine Ç gibi.)

– Title (Başlık) Uzunluğu: Arama sonuçlarında direkt olarak kullanıcıların dikkatini çeken başlıklar SPAM olarak kullanılmamalı, farklı sayfalarda tekrarlanmamalı ve 60 karakteri mümkün mertebe geçmemelidir. (Sınır 70 karakterdir fakat daha kısa kullanılması daha etkilidir)

– Description (Açıklama Metni) Uzunluğu: Açıklama metinleri sayfanın içeriğini anlatacak, içerisinde ziyaretçileri direkt bilgilendiren 154 karakter uzunluğunda metin olmalıdır. Rastgele de seçilebilir fakat buradaki metin hem SEO hem de ziyaretçiler için öneme sahiptir.

– Anahtar Kelime Kullanımı: Anahtar kelime kullanımını SEO Hocası bloğunda “Meta Keywords Artık SEO Kriteri Değil” başlığıyla önemsiz olduğunu belirttik. Kullanılırsa da maksimum 5 adet kullanabilirsiniz.

– Heading Etiketleri (h1 – h2 – h3): Bir web sitesinde hiyerarşiyi belirten heading etiketleri gereksiz yere menülere yâda anlamsız cümlelere eklenmektedir. Sitenize SEO konusunda faydalı olmalı için yazı yâda sayfa genelindeki hiyerarşi içerisinde H1, H2 ve H3 etiketi muhakkak kullanılmalıdır.

< h1 >Motosiklet Aksesuarları< /h1 >
(İçerik)
< h2 >Koruyucu Ekipmanlar< /h2 >
(İçerik ve görsel)
< h3 >Kapalı ve Açık Kasklar< /h3 >
(İçerik ve görsel / ürün)

– Toplam Resim Sayısı: Web sitesinde tekrarlayan ve her sorguyla birden fazla çağırılan resim sayıları sitenizdeki açılış hızından tutun da sayfa yüklenmesine kadar birçok konuyu kapsamaktadır. Bu konunun yaşanmaması için sprite teknikleri yâda boyutu küçük görseller çağırılmalıdır.

– Biçim Etiketleri (kalın, italik, altı çizgili): Web sitesinde sadece anahtar kelimeler değil ziyaretçiler için öneme sahip olan kelimelerin de kalın, italik yâda altı çizgili kullanılması gereklidir. Sadece anahtar kelimelerden oluşan biçim etiketleri manipülasyon algısı oluşturacaktır.

< strong >Kalın< /strong >
< em >İtalik< /em >
< span style=”text-decoration: underline;” >Altı Çizgili< /span >

– Site İçi Link Sayısı: Bu konu göreceli bir konudur fakat bir sayfa içerisinde ne kadar az diğer sayfalar link çıkışı olursa o sayfanın ve diğer sayfalara verdiği bağlantıların kalitesi de bir o kadar artmaktadır. Bu sayı arttıkça sayfanın ve diğer sayfalara yönlendirilen bağlantıların değeri düşecektir.

– Site Dışı Link Sayısı: Web sitesinin her sayfası yâda genelinden site dışına (sosyal siteler hariç) çok fazla link çıkışı link veren web sitesinin kalitesini de aynı oranda düşürecektir. Bu sebepten dolayı da site dışına çıkacağınız linkleri iyi belirlemeli ve gerektiğinde “nofollow” etiketi kullanmalısınız…

– “ALT” Etiketi Olmayan Resimler: Google web sitesindeki görsellerin büyük çoğunluğunu alt etiketindeki isme göre görsellerde sıralamakta, diğer çoğunluğunu da üzerindeki ifadelere göre sıralamaktadır. Kod etiketinde kullanılan “ALT” etiketi de arama sonuçlarında sitenizin görünmesini sağlayacaktır.

– “HEIGHT” ve “WIDTH” Etiketi: Web sitesinde kullanılan görsellerde yükseklik ve genişlik etiketi kullanılmadığında görseller ilk olarak tam boyutunda, ardından yerleşik boyutta açılırlar. Bu durum ise site açılış süresi için büyük bir vakit kaybıdır. Bu yüzden tüm görsellerde yükseklik ve genişlik etiketi kullanılmalıdır.

Ör: < img alt=”Resim Adı” width=”100” height=”100” src=”irfanbarutcu.com/resim-yolu.png”  / >

– Web 2.0 Standartları: Nesil değiştikçe Web teknolojileri de değişmektedir. Web sitesinin düzenli olarak yeni nesil kod yapılarına dönüşmesi gerekir. Değişen nesil kodlardan örnek olarak “language=”javascript” etiketinin kullanılmaması, JavaScript yönlendirme kullanılmaması, SEF URL kullanılması, HTML dil etiketi ve Analytics kodunun “< /head >” etiketi öncesi kullanılması gibi…

– Table Etiketi: Table etiketi bilindiği üzere CSS 2.0 güncellendiğinden bu yana tavsiye edilmemektedir. Tablolar sitenin HTML hiyerarşi yapısını artık bozduğu için bu düzeni CSS üzerinden “div” kodları ile yapılması gerektiğini belirtebiliriz.

– iFrame Etiketi: iFrame etiketi genel olarak zararsızdır fakat çoğu süre içerisinde manipüle edilmek için kullanıldığından dolayı web sitesinin yada farklı sitelerin değerlerini manipüle edecek iFrame benzeri kodların kullanılması site geneline zarar verecektir.

– Target Etiketi: Target etiketleri bir bağlantıya eklenen ve o bağlantının hangi türde açılacağını belirten etikettir. Web 2.0’a göre kaldırılan bir teknoloji olsa da günümüzce sıkça kullanılmaktadır. Bu bağlantı yerine rel=”external” bağlantısını kullanmanızı tavsiye edebiliriz.

– Canonical Etiketi: Bu etiket bir sayfaya geldiğinde o sayfanın benzer varyasyonları görüldüğünde orijinal sayfayı işaretleyen bağlantı olmaktadır. Tüm gerçek sayfalarda
olması gereken önemli bir koddur.

Ana Sayfada: <link rel=”canonical” href=https://www.irfanbarutcu.com/ />
Yazı Sayfasında: <link rel=”canonical” href=https://www.irfanbarutcu.com/cok-pis-makale-yazarim//>
olarak kullanılmaktadır.Canonical kodu her sayfada aynı kullanılırsa kullanılan sitede indeks problemleri ortaya çıkmaktadır.

– NoFollow Link Sayısı: Google bir web sitesinde muhakkak nofollow etiketinin kullanılmasını önermektedir. PageRank değerinizi paylaşmamak ve site kalitesine güvenmediğiniz sitelere nofollow etiketi kullanabilirsiniz.

Ör: <a rel=”nofollow” href=http://www.griwebtasarim.com/>Gri Web Tasarım</a>

– Style ve JavaScript Dosya Sayısı: Web sitesinde kullanılan stil ve JavaScript dosya sayısı ne kadar fazla olursa sorgu sayısı da o kadar çok artacaktır. Sayılar ne kadar az olur ve tek bir dosya içerisinde toplanabilirse site açılışı o kadar hızlı ve sorgu sayısı o kadar düşük olacaktır.

– Dışarıdan Çağırılan Dosya ve Uzantılar: Script halinde dışarıdan çekilen sorgular (Facebook, Twitter beğen butonları gibi) sayıları arttıkça site açılış süresinde büyük etki yaratmaktadır. Sosyal ikonları sitenizde barındırmanız SEO açısından iyidir fakat bu konuda istikrarlı olmanız gerekmektedir.

– INLINE STYLE ve INLINE JAVASCRIPT Kullanımı: Bir web sitesinde gerekmedikçe ve çok önemli olmadıkça (Google Analytics hariç/dahil) kodsal olarak stil yada JavaScript dosyalarının kullanılmaması, bu tür dosyalar gerektikçe de harici birleştirilmiş dosyalardan kullanılması SEO açısından olumlu bir getiri olacaktır.

– Robots.txt ve Sitemap.xml Dosyaları: Bir arama motoru botunun ilk baktığı dosya robots.txt dosyasıdır. Her web sitesinde muhakkak olması gereken ve arama motoru botlarına vereceğiniz emirle dosyaları indeksleyen dosya robots.txt dosyasıdır. Sitemap.xml dosyası da sitenizdeki tüm sayfaları bulunduran önemli bir dosyadır. Arama motorları bu dosyalar ile yol kurduklarında sitede değişiklik olup olmadığını en basit şekilde bu harita üzerinden sağlamaktadır.

– İçerik/Kod Oranı: Arama motoru botları tarafından ve ziyaretçiler açısından önemli bir değere sahip olan içerik ve kod oranı her şeyin orantısal şekilde kullanılmasını önermekte ve aşırı koddan yada içerikten oluşan sitelere olumsuz bir düzeyde bakmaktadır. Bunun için sitenizin her sayfasında içerik kullanmanızı tavsiye etmekteyiz.

– Site Yüklenme Hızı: Bir web sitesinin en önemli özelliklerinden biri ise site yüklenme hızıdır. Site yüklenme hızı ne kadar kısa olursa ziyaretçilerin memnuniyetinden sitenin indekslenme hızına kadar her şey olumlu yönde olacaktır.

Yorum Yok
Yorumunuz?