Tasarımsal Seo Mantığı Nasıl Olmalıdır

Bir web sitesinde ilk olarak SEO tasarımdan başlamaktadır. Tasarım kullanıcıların en çok dikkat ettiği (ziyaretçileri karşıladıkları için) konulardan biridir. Tasarımsal SEO konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar elbette vardır. Bu hususlar içerisinde de kullanıcılar ilk görüşte sitede kalma süresini ve güvenilirliği hesaplamaktadır.

İlk girişte reklamlar, banner reklamlar, renk uyumsuzluğu ile karşılaşılan siteler direkt olarak siteden çıkmaktadır.

a) Site Tasarımı

Site tasarımı konusunda kullanıcılara kolaylık sağlayacak navigasyon menüler, görünür yazılar, renk uyumu, ilgili başlıklar, doğru ve mobil uyumlu tasarımların olması ziyaretçilere büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

tasarım örneği

tasarım örneği

 

Yukarıdaki görsel alıntıda, açılır menüler, konu başlığını direkt belirten alan, navigasyon, arama alanı ve sosyal butonları görmektesiniz. Site tasarımı da ayrıca incelendiğinde sadece kullanıcılar için hazırlanmış olduğunu direkt olarak anlayabilirsiniz.

b) Renk Seçimi

Web sitesinde en çok sorulan sorulardan biri ise renk seçimleri olmaktadır. Ziyaretçilerin direkt olarak ilgisi bu konuda renklere gitmektedir. Renkler ise web sitesinin kurumsallığını ve amacını hedeflemektedir. Ziyaretçi hedefli bakıldığında da birbiriyle uyumlu renklerin kullanılması gerekir ki hem rahat okuma için hem de ziyaretçilerin göz zevkini arttırarak sitede daha fazla durmaları sağlanmaktadır.

renk seçimi

renk seçimi

c) Görsel Çeşitliliği ve Kalitesi

Web sitesinde kullanılan görsellerin de site içi SEO kurallarında direkt ziyaretçileri etkilediğini belirtmek isteriz. Düşük kalitede, pikselleşmiş, düzgün olmayacak şekilde kullanılmış görsellerin ziyaretçiler tarafından aranılan şeyin ihtiyacı olmamasını, doğru bilgiler barınsa yada verilmek istenen bilgi verilmek istense de sitenin prestijini düşürerek farklı sitelerde alternatif aramasına sebebiyet vermektedir.

renk-uyumu

 

Yukarıdaki görsel bir oyun karşılaştırmasından alınmıştır. Oyun konsolları arasında test edilen görselleri bir an Web sitesine göre planladığınızda sağ alanda (XBOX ONE) kullanılan görselin kalitesi, renk uyumu, canlılık ve yerleşimi diğer (PS4) e göre çok daha üstün konumdadır. Web sitesinde kullanılan maksimum kaliteye sahip (sıkıştırılmış) görseller sitenizin hem kalitesini, hem görünüşünü, özgün görseller tasarlayarak da SEO görünürlüğünü arttıracaktır.

d) Yerleşimler

Web sitesinde planlı olarak yerleştirilen alanlar sitenin alışılageldik tasarımlarını, sabit alanlar ile kullanıcılara sunulan kolaylıkları ve belli başlı konumları planlamaktadır. Bir web sitesinde kullanılabilecek onlarca farklı şablonlar vardır. Şablonların site içi SEO kuralı ise şablonda planlanan yerleşim ve kullanıcılara sunulacak rahatlıklar olmaktadır. Şablonlardan örnek olarak ise;

yerleşimler

yerleşimler

Yorum Yok
Yorumunuz?